המים זכו לכינוי שלהם, “נוזל החיים”, בצדק גמור. מגיל צעיר מחנכים אותנו לשתות כמה שיותר מים, גם כשאיננו מרגישים צמאים. המים מאפשרים לנו לשמור על האנרגיה ועל הבריאות, כאשר בניגוד למשקאות אחרים הם אינם כוללים פוטנציאל פגיעה מסוים בגוף שלנו (מים אינם משמינים ואינם מכילים סוכרים, לדוגמה).
אבל כמה מים בדיוק כל אחד מאיתנו צריך לשתות מדי יום? כאן כבר סביר להניח שיהיה לכם קשה יותר לספק תשובה מספרית חד משמעית. האמת היא שכמות המים תלויה בשורה ארוכה של פרמטרים שלא תמיד נלקחים בחשבון. המאמר הבא ינסה לעשות לכם קצת סדר בבלאגן.
ההמלצה הברורה: לא לחכות לתסמינים
הגוף שלנו יכול להודיע לנו בדרכים שונות על כך שחסר לו משהו ושהוא נמצא במצוקה מסוימת. במקרה של חוסר בנוזלים, אנחנו יודעים פחות או יותר לזהות את התסמינים: כך למשל הזעה מקושרת אצלנו לחום ולצורך להכניס נוזלים לגוף כדי לכפר על הנוזלים שיצאו ממנו. כאשר הפה הופך ליבש ומתחילים כאבי הראש, זהו סימן אזהרה נוסף.
מה שחשוב להדגיש הוא שמומלץ מאד שלא לחכות לתסמינים האלה או לתחושת הצמא. הסיבה היא שהם מופיעים כאשר מצב הגוף חמור יחסית מבחינת משק המים שלו. תחת זאת צריך להקדים תרופה למכה ולשתות כדי שהתסמינים האלה לא יוכלו להופיע.
אז מהי כמות המים הנדרשת?
אין כיום נוסחה חד משמעית של כמות מים שאנחנו צריכים לשתות. ברור לנו באותה מידה שיש משתנים חיצוניים שנכנסים לתוך המשוואה ומשנים אותה. כך למשל בימים חמים או בעת פעילות גופנית מאומצת ברור שצריכים לשתות יותר. בתקופות שונות של החיים, למשל נשים בהריון, כמות המים צריכה להיות גדולה ולעמוד על לפחות 12 כוסות ביום, כך על פי מומחים רבים.
אם נצמדים להנחיות הברורות של המכון האמריקאי לרפואה, אשר גורמים רבים בישראל מתבססים עליו, הרי שיש הבדל משמעותי בכמות המים שהגבר צריך לשתות ביחס לאישה. במקרה של גברים, ההמלצות הן כמות של לפחות 3.7 ליטרים, שהם כ-15 כוסות מים. נשים יכולות להסתפק “רק” ב-2.7 ליטרים, המושלים ל-11 כוסות מים. זוהי לא נוסחה מדויקת, אבל בהחלט קווים מנחים שאתם יכולים ללכת על פיהם.
“יותר מדי מים” – האם יש דבר כזה?
שתיית מים איכותיים בכמות גבוהה אינה כרוכה בסיכונים, אבל יש גם כמות שנחשבת למוגזמת. כמובן, צריכת מים מוגברת מומלצת, כיוון שהמים כוללים הרבה מאד השפעות בריאותיות על הגוף. המים מסייעים לנו לרדת במשקל, כי אין בהם ולו קלוריה אחת והם תורמים בנוסף לשריפת שומן הגוף ולזירוז קצב חילוף החומרים. המים מביאים לכך שהקיבה שלנו תהיה מלאה, מה שיקטין את כמות המזון שאנחנו צורכים בפועל. מה צריכת מים מוגזמת גורמת לנו? היא מדללת את כמות האלקטרוליטים בדם. אל דאגה – צריכת מים מוגזמת מורגשת כמעט מידית: במקום לחוש רוויה, נחוש דווקא חולשה, בחילה וסחרחורת. כלומר: הגוף יאותת לנו שהגזמנו ושעלינו להפסיק.
שימו לב שאת המים לגוף ניתן לצרוך בדרכים נוספות, דוגמת אכילה של פירות או ירקות, אבל במקרים אלה צריך לראות מהם הרכיבים הספציפיים שנכנסים לגוף ובאיזו מידה.